

Kesä 2022 on jo ohi tätä kirjoittaessa. Marjat on pakastettuna pääosin sellaisenaan ja omenoista keitin tuttuun tapaan sosetta. Osaan lisäsin karviaisia. Vielä odotan pakkasia, jotta saan marja-aronioita kerättyä. Ne nimittäin ovat huomattavasti parempia pakkasen pureman jäljiltä. Karvaus poistuu kokonaan.
Grillikausi ei ole vielä ohi, mutta ilmojen jäähtyessä ja päivän pimetessä yhä aiemmin, ei grillaaminen ole niin innostava ajatus. Kala ja vihannekset/ kasvikset sopivat mainiosti grilliin lihan lisäksi tai tilalle. Meilläkin on vähitellen vähennetty lihatuotteiden käyttöä ruuanlaitossa. Olen löytänyt tofun, mitä mainioimman vähäkalorisen proteiinninlähteen. Sopii moneen, on edullinen ja helppo käyttää. Kun lisää salaattiin muutaman pähkinän, kylmäpuristettua kotimaista rypsiöljyä ja raejuustoa, saa siitä hyvän välipalan.
Nyt on kotimaisia juureksia saatavilla, joita käyttämällä saa herkullisia keittoja ja patoja sekä raasteita. Ovat myös edullisimmasta päästä ruuan raaka-aineista, varsinkin nyt usimpien tulee kiinnitettyä huomiota myös entistä enemmän hintaan, kun kaikki hinnat ovat nousseet pilviin.
Herkullista ja terveellistä syksyä kaikille!




Porkkanaraastetta pakkaseen
Olemme ostaneet ison säkin porkkanoita lähituottajalta nyt muutaman kuukauden ajan. Pilkottuna ja kiehautettuna mukava lisuke myö, mutta raasteena yliveto.
Raastan usein ison kasan porkkanoita koneella ja pakastan annospusseissa. Pakastuessaan porkkanaraaste mehustuu ja on erittäin herkullista.
En jaksa enkä normaalisti myöskään ehdi raastamaan porkkanoita lisukkeeksi ruuan kanssa, joten sitten ollaan ilman. Varsinkin pienessä yhden tai kahden hengen taloudessa tällaisesta isosta kertaraastamisesta on pitkään hyötyä.
Minulla on töissä eväät ja aamulla pakkasesta mukaan napattu raastepussi on lounaaksi sopivasti sulanut. Sekaan sopii halutessa vaikka raejuusto.

Vietin lauantaina iltaa yksin kotona ja mieli teki jotain hyvää, niinpä paistoin pannukakkua.
Vanhempi tyttäreni sanoi kerran, että äiti tekee kaikesta terveellistä, pannukakustakin.
Ja kyllä pannari voi olla myös hyvää ja terveellistä, ainakin verrattuna moneen kakkuun tai pullaan. Laitan yleensä ainakin osan jauhoista tummia vehnäjäuhoja. Nyt ei ollut tummia, mutta lisäsin taikinaan vehnäleseitä ja kaurakuitusta. Pakkasessa minulla oli omanansiivuja, jotka lisäsin taikinaan.
Mausteina vielä vanijasokeria sekä kanelia.
Valmiin pannukakun päälle sulatin pakkasesta itse tehtyä omenasosetta.
Munina minulla oli lähituottajan luomumunia. Rasvan unohdin kokonaan, mutta joskus lisään tilkan rypsiöljyä taikinaan.

MEHUA PURISTETUNA
Yksi onnistuneimmista hankinnoistani viime vuonna oli mehupuristin. Hieman alle satasen puristin toimii moitteettomasti, hiljaisesti ja puristaa mehut hyvin. Omenat, appelsiinit, porkkanat, ananas, inkivääri sekä erilaiset vihannekset kuuluvat pääaineina puristettuihin mehuihini. Mausteina minttua, basilikaa ja muita yrttejä. Puristan mehua karkealla terällä, jolloin mehuista tulee paksumpaa. Osan puristemassasta käytän ruuanvalmistuksessa. Viimeksi sitä lisättiin kalamurekepihveihin.
Mehua on kätevä puristaa myös seuraavaksi päiväksi aamiaiselle ja evääksi välipalaksi. Tosin sitä ei meinaa riittää evääksi, kun maistuu niin hyvältä ja tekisi mieli juoda kaikki samantien.
KOTIRUOKAA
Tyttäremme muutti viime keväänä pois kotoamme ja jäimme mieheni kanssa kahdestaan. Ruokaa laitamme edelleen suuria määriä kerrallaan. Riittää siitä sitten monen päivän evääksi sekä silloin tällöin pakastimeenkin nyt, kun sinne on tullut tilaa vähitellen.
Pakastimen osalta haastavin aika on syksyisin, kun sato on säilötty ja pakastimet pursuavat. Silloin ei mahdu juurikaan mitään ruokaa pakkaseen.
Tänään tein sekalaista pataruokaa. Itse olen allerginen chilille, joten sitä en voi ruokiin lisätä, mutta esimerkiksi inkiväärilläkin saa mukavan tujauksen ruokiin.
Tulihan tuota taas aikamoinen padallinen näin kahdelle hengelle :-) Eikä maksanut montaa euroa. Alla kuvat
.




Olen valmentaja, joka ohjaa rauhallisen tsemppaavasti.
Teen henkilökohtaisia ohjauksia, pienryhmiä sekä ryhmäliikuntaa.
Rakastan luontoa ja luonnollista ravintoa.
Pyrin kirjoittamaan näille uudistetuille sivuilleni omakohtaisia kokemuksia ja näkemyksiä hyvinvointiin ja omaan arkeen liittyen.
© Pt-Lennu. Kaikki oikeudet pidätetään.